Fått löparknä eller annat problem i och med din löpning

Överbelastningsskador är tyvärr inte ovanligt hos den löptränar mycket. Ett mycket vanligt ställe att få besvär är knäna.

Löparknä

En av de vanligaste komplikationerna vid hög volym av löpning, hopp eller annan repetitiv träning är löparknä. Orsaken till löparknä är en överbelastning i senan på knäts utsida och den typiska bilden är huggande smärta på utsidan av knät som blir värre för varje steg du tar. Det är inte ovanligt att smärtan försvinner helt efter några dagars vila, vilket lätt lurar en att löparknät försvunnit. Tyvärr brukar besvären oftast återkomma en stund in på nästa träningspass.

Hopparknä

Till skillnad från löparknä, är smärtan vid hopparknä inte lokaliserad på knäts utsida. Det är istället en överbelastning av patellasenan, som är den sena som sitter under knäskålen. Som namnet skvallrar om, får man ofta besvär av sporter som innehåller mycket hopp men det är dock inte ovanligt att man också får besvär av löpning.

Behandling

Både löpar- och hopparknä är skador som tyvärr ofta tar lång tid av bli av med om man inte har tillgång till ett bra rehabprogram. Erfarna sjukgymnaster och naprapater kan dock hjälpa till med bra styrke- och stretchingövningar vilket kan förkorta skadeperioden avsevärt. På exempelvis Muskelcentrum arbetar man dagligen mot människor med denna typ av bekymmer.