Löpning

I löpning så finns det olika distanser att tävla i, långdistans, kort och medel. Löpning ingår i friidrott och finns med i stora mästerskap som till exempel sommar OS. Under OS så tävlas det i banlöpning men också med maraton ute på stadens gator och efter vägar. I Sverige så finns det flera olika tävlingar för löpare, här beskriver vi två av de stora, Lidingöloppet och Göteborgsvarvet.

Lidingöloppet

Denna löpartävling är ett terränglopp som har arrangerats på Lidingö sedan 1965. Det är det största terrängloppet som körs idag och ingår i ”En Svensk Klassiker”. Sista helgen i September brukar tävlingen gå av stapeln och den består av olika lopp för olika åldersgrupper och längd på banan.

En elitlöpare brukar springa loppet på ungefär en timme och fyrtio minuter, jämfört med en vanlig löpare som kan lyckas ta sig banan på 2,5 till 3 timmar beroende på hur pass duktig och vältränad man är. Mycket är också beroende på hur underlaget är, nu mer så lägger man ut grus på de sträckor som kan befaras bli leriga vid händelse av regn.

MarathonlöpareGöteborgsvarvet

Tävlingen är ett halvmaratonlopp och arrangeras i maj av Göteborgs friidrottsförbund. Start och mål är vid Slottskogsvallen i Göteborg och lockar elitlöpare från hela världen. Är du född 1996 eller tidigare så är du välkommen att deltaga.

Runt omkring så finns löptävlingar som är öppen för alla, motionärer och andra som inte anser sig vara elit. Antalet deltagare har genom åren ökat dramatiskt och 2013 så var det 64 169 anmälda deltagare i Göteborgsvarvet och 45 015 som kom i mål.

Hela loppet går runt Göteborg genom Majorna och över Älvborgsbron till Hisingen. Vidare från Hisingen så går loppet längst den norra älvstranden till Göta älvbron över älven. Genom centrala Göteborg genom Avenyn och Götaplatsen tillbaks till Slottsskogen där loppet började. En sträcka på 21,1 kilometer.