Konståkning

En sport på is där man utformar sitt eget program som består av ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Dessa är koreograferade ”danser” på isen där det gäller att utföra perfekta hopp, piruetter och andra rörelser.

Konståkning beskrivs som en bedömningssport vilket menar att man inte ska vara snabbast eller först utan att ens prestation bryts ned i flera delar som vardera har ett värde. Man får poäng för hur bra hopp man gör och hur svåra piruetter man utför. Kvalité och teknik är de största sakerna som domarna har i tankarna när de ska bedöma en tävlande. Man har tekniska kontrollanter och tekniska specialister som identifierar de olika rörelserna som konståkaren utför samt i vilken svårighetsgrad rörelsen låg. Varje åk spelas in så domarna kan titta igenom banden för en mer exakt bedömning. Därför finns det en teknisk panel och en panel som dömer kvaliteten.

Det två programmen måste innehålla vissa element. I kortprogrammet finns det sju bestämda rörelser som ska vara med. Tre hopp och ett av dem ska föregås med steg, ett ska vara en hoppkombination och det tredje ska vara en axel. De måste även göra tre olika piruetter. I friåkningsprogrammet finns två delar, en med koreografi och en med steg. De tekniska domarna bedömer inte detta program utan enda domarna i kvalité.