Träning trots knäbesvär

Träning är en viktig del av alla våra liv, men tyvärr ägnar sig inte alla åt detta. En vanlig anledning till att somliga avstår från detta är dock att de har problem med knäna. Saken är dock den att många fall blir inte bättre om man faktiskt inte hittar något sätt att träna ändå, och faktum är att en del besvär blir man bara kvitt om man faktiskt tränar.

Till att börja med ska det ju påpekas att om man upplever smärta i knäna bör man så klart söka sig till en sjukgymnast så de kan kolla upp om man har något problem som måste lösas på ett väldigt specifikt sätt.

Om man mer upplever att man har instabila knän, kanske från en gammal skada eller något, är det viktigt att man börjar träna alla aspekter av knäleden för att åter få styrka, rörlighet och koordination. På lång sikt bör man satsa på vad man kallar för funktionella övningar. Detta inkluderar till exempel promenader i skogen och cykelturer. Och välj helst en riktig cykel och inte en träningscykel för att få naturlig variation i cyklingen. Det behöver inte vara dyrt att köpa en cykel som fungerar bra för detta syfte.

Tillsammans med funktionella övningar bör man även se till att göra lite mer specifika övningar. Dessa kommer att hjälpa till med både rörligheten och styrkan men tar så klart tid att komma upp på en nivå där man var innan en skada, så skynda inte på i onödan.

Det kan också hända att man upplever problem specifikt när man springer och detta kan då bero på att man sätter ned hälen först. Man kan då istället prova att landa på den främre delen av foten vid varje steg.