Några tips om löpning och underlag

Att anpassa löpningen efter vilket underlag man springer på kan göra stor skillnad. En del underlag är mer krävande än andra och justerar man inte sin löpstil kan man lätt förbruka mer energi än nödvändigt.

Ett par bra löparskor är alltid viktigt att ha. Men de kan bara göra så mycket. När ens löprunda tar en över mer än ett sorts underlag gäller det att vara uppmärksam på hur man springer för att inte öka risken för ineffektiv löpning, eller till och med skador.

Asfalt

Asfalt är ett stabilt och jämt underlag och tillåter därför snabbare löpning. Men det är också ett hårt underlag som lägger mer belastning på hela kroppen. För att minska belastningen är det viktigt att ha ett par skor med bra stötdämpning. Men man kan även göra skillnad genom att hålla en högre stegfrekvens och vara noga med att alltid sätta ned foten rakt under kroppen.

Grus

Grus kan vara allt från ganska hårt till väldigt mjukt underlag. Allt beror på hur hårt det är packat. Det är dock alltid mer skonsamt att löpa på grus än på asfalt. Ett vanligt problem med grus är att ytbeläggningen är så pass lös att foten glider något vid frånskjutet. Detta ökar belastning på baklåret. Genom att anamma tekniken där man lyfter upp knäna istället för att sparka benet bakåt kan man dock undvika att foten glider lika mycket.

Stig

Stigar ute i skog och mark kan variera en hel del som underlag. Ibland är det mycket hård packad jord med stenar och rötter. Andra gånger är det ett mjukare underlag med mycket löv, barr och bark. Att springa i terräng kräver lite extra av ens teknik då stukningar är betydligt mer vanligt än då man springer på asfalt eller grus. Att korta ned sitt löpsteg och ämna att landa på mittfoten rakt under kroppen, tillsammans med en vaksam blick på vad som kommer framöver är bra sätt att hantera hindren som stigen kan kasta ens väg.