Träning för viktnedgång

Oftast delar man upp träning i tre läger: för styrka, för kondition eller för viktnedgång. Idag tänkte vi prata lite om träningsformer för viktnedgång. 

Du kommer tyvärr inte undan styrketräningen bara för att du vill gå ned i vikt. Risken med viktnedgång är att du även går ned i muskelmassa, vilket kommer att leda till problem i framtiden. Det finns olika sätt att styrketräna och det gäller att hitta det du gillar. En del tränar med den egna kroppen som motstånd medan andra trivs bättre med maskiner och vikter för att underhålla musklerna. Ju starkare muskler du har, desto mer förbränner du varje dag och desto snabbare går du ned i vikt.

Sedan behöver du bränna ganska stora kalorimängder för att gå ned i vikt. Styrketräning bränner möjligen 250-300 kalorier vid ett vanlig pass medan att dansa i en timme kan bränna 800-1000 kalorier beroende på hur mycket du rör dig.

Om du bär på många extrakilon kan vissa aktiviteter vara för ansträngande och helt enkelt riskabla. Simning kan vara lösningen: i vattnet väger du mindre och rörelser är lättare. Det är också väldigt hälsofrämjande och en bra metod för att gå ned i vikt. Alternativt kan du spara på knäna genom att cykla.

Känner du dig i övrigt frisk kan inget slå den klassiska långpromenaden. En timmes promenad om dagen kommer garanterat att ge snabba resultat på vågen!